Skolstart

Education is not a problem, education is an opportunity.

Lyndon B. Johnson

Torsdag, dagen vi alla förväntansfullt pratat om. Förberett oss inför. Under dagen igår förklarade jag skolmorgonens schema. Mest för att de skulle se framför sig precis hur morgonen ska gå till och vad de ska göra. Det kändes som ett sätt att göra allting tryggare på. De var fullt redo och laddade för att bocka av listan.

  • 07.45 uppstigning.
  • Äta frukost.
  • Borsta tänder.
  • Ta på sig skolkläder.
  • (Alba borsta hår).
  • Bädda sängarna.
  • 8.30 gå hemifrån.
  • 8.45 skolan börjar.

Viktig ordning, för äta och borsta bissingar ska göras innan påklädning. Jag tycker nog ändå att alla skolbarn borde ha skoluniform när jag tänkt på det. De är mjuka och ser bekväma ut. Dessutom behöver man aldrig tänka på vad busungarna ska ha på sig. Det där med att ta ut sin egen tallrik och bädda sin egna säng (även om den ser nästan lika obäddad ut) är för mig bara folkvett. Vi pratar mycket om att familjen hjälps åt. Om detta blir en naturlig rutin redan nu kommer det inte som en superchock i tonåren att jag ber de städa undan efter sig själva. Då kan vi istället ägna tid åt att gå på benens fester som de tydligen ska ha. Filip och jag är bjudna (jag har frågat), man får där dansa, äta chips och dricka gott. När man lämnar partyt får dessutom alla gäster en present. Låter lite som världens bästa fest.

I väskor ska det finnas en vattenflaska (som de kan fylla på i skolan), ett nyttigt mellanmål som grönsaker eller frukt. (Vi saknar en bra låda för mellanmålet, förkläde för målarstunder samt pennskrin till Wille. De två sistnämnda fick vi först information om igår eftermiddag.)

Jag och Filip var lite förvånade över hur glada de var. Inte en tillstymmelse av oro eller nervositet.

Alba till och med skuttade fram.

Bönan fick välja sin egen frisyr. Det är ungefär så långt min kunskap för håruppsättningar kommer. Jag ska börja youtuba flätor, det kan väl inte vara allt för svårt?

När vi kom fram till Laude spelades hög musik på gården, “Happy” med Pharrell Williams. Det satte stämningen och vi kände oss välkomna. Det var nästan så att jag ville dansa hela vägen in. Undrar om jag hade skämt ut barnen då? Måste jag redan tänka på såntdär? Jag kan faktiskt inte minnas att jag som barn någonsin skämdes över någon av mina föräldrar. Min mamma var och är fortfarande den vackraste mamman jag sett. Min pappa var ju coolare än alla andras pappor. Jag hade dessutom en bonuspappa som var som ett uppslagsverk och han lärde nya saker precis hela tiden. Jag kan nog tänkas bli den mamman som kanske inte lägger så stor vikt i om jag blir skämmig. Jag kan inte relatera till det och tycker att kidsen kanske får försöka finna sig i de känslorna då. Det kanske jag släpper, känner ändå hur min cool-faktor sjunker by the minute.

High five brorsan, nu kör vi! Strax efter denna bilden togs lämnade vi barnen på deras utegård (de har varsin utgång i varsin klass, men gården är gemensam). Alba lämnades först, sedan Wille och till min stora förvåning släppte de bara våra händer för att börja utforska platsen. Så modiga. Ja, de slutade med att jag grät en liten skvätt när jag och Filip gick därifrån. Av lättnad, glädje och av en gnutta sorg. Nu börjar de ju skolan på allvar. I första och andra klass. Hur går det till när det känns som att det var igår som vi höll dem i famnen alldeles nykläckta? Jag ser verkligen fram emot detta nya kapitel i livet med skola, läxor, kompisar och allt vad det innebär. Nä, nu grinar jag igen. Åh, vad jag skulle kunna ge bara för att gå tillbaka i tiden för att lukta på deras fjuniga hjässor för första gången igen.

Idag ska jag försöka dra ner tempot. Hitta ett lugn och förbereda mig inför att fota bröllop i Stockholm i helgen. Jag kan känna symptom på ett slumrande migränanfall som lurar i vassen. Stelhet i nacke, lätt huvudvärk och flimmer för ögonen. Det gäller att lyssna till kroppen innan det smäller. Jag ska jobba lite försiktigt och ordna lite saker. Men idag blir det på ett lugnt sätt och alldeles för mig själv utan att behöva dela på mitt fokus och min uppmärksamhet.

Dags för morgonträning och frukost.

Adios, så länge.

Published by sandramro

From Sweden - Malta - Sweden - Spain. Final destination for a long time is hopefully Spain. Följ vårt äventyr med flytt och vardagsliv i Marbella, Spanien.

One thought on “Skolstart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: